En budget för gamla och unga

Nu har kommunledning och opposition presenterat sina budgetförslag. Till 99 procent överensstämmer de med varandra. Men den där sista procenten visar på tydliga skillnader.

Den större oppositionsgrupperingen består av Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet. Det gemensamma förslag till budget vi har lagt fram – som beskrevs i en insändare i Ljusnan redan 30 november – har tydliga satsningar på kärnverksamheterna att sörja för de äldre och för barn och unga.

Äldreomsorgen i kommunen behöver utvecklas. Det gäller både hemtjänst och särskilt boende. I budgeten vill vi ge socialnämnden i uppdrag att förverkliga alternativa lösningar för att skapa valfrihet för de äldre. Vi tror att det i konkurrens med alternativa utförare också uppstår kvalitetsförbättringar. Också i den verksamhet kommunen själv bedriver.

Vi vill också skjuta till de extra pengar staten satsat på kommunernas äldreomsorg direkt till socialnämnden. Det handlar om 13,5 miljoner kronor. Vi vill också att socialnämnden ska utnyttja hela det belopp staten är beredd att betala ut för kompetensutveckling i det som kallas äldreomsorgslyftet.

Vi vill ge Bollnäs skolelever fler möjligheter att åka kollektivt än majoriteten, inte bara till skolan utan också till sina fritidsaktiviteter. Därför vill vi anslå 5.4 miljoner kronor för att ge dem gymnasieeleverna fria resor i hela länet och högstadieeleverna fria resor i hela kommunen.

Vi vill sänka gränsen för när eleverna har rätt till anslutningsresa för att komma till skolskjutsen, från dagens fem kilometer till tre kilometer. Det är generösare än majoritetens förslag om fyra kilometer. Vi satsar dessutom en miljon kronor mer för att utveckla fritidsgårdarnas verksamhet, och 1,5 miljoner mer i stöd till föreningslivet.

Vi vill dessutom öka valfriheten för medborgarna genom uppdra till samtliga nämnder att upphandla verksamhet i alternativa driftsformer. Det kommer att förbättra servicen och samtidigt utveckla det regionala och lokala näringslivet med nya jobb och ekonomisk tillväxt.

Det är en budget för både unga och årsrika medborgare, var de än bor i Bollnäs kommun!

Peter Nordebo, Yanina Westergren och Jan Karlsson, Liberalerna i kommunstyrelsen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.