Fler lokala vaccinationscentraler!

Det behövs fler vaccinationscentraler i Bollnäs kommun än i centralorten. Det vore önskvärt att Arbrå, Kilafors, Rengsjö och Vallsta får till lokaler där de omkringboende kan få hjälp med sin vaccination. Det besparar befolkningen resande, som kan vara svårt att få till för många, och som oundvikligen tar extra tid och besvär för alla som berörs. Det är också ett sätt att minska smittspridningen, inte bara vid resorna, utan också på plats på vaccinationsplatsen. Den som vaccinerar, den som ska bli vaccinerad och den som blivit vaccinerad kan alla vara smittspridare när de befinner sig på vaccinationscentralen.

Att man blivit vaccinerad är ingen garanti för att man inte kan bli smittad eller sprida smitta, även om vaccinet förhoppningsvis för de allra flesta betyder att man slipper allvarligare sjukdomstillstånd. Eftersom det av medicinska skäl finns ett behov att ha koll på den som just blivit vaccinerad under åtminstone 15 minuter efter vaccinationen är det viktigt att det finns tillräckliga ytor i anslutning till vaccinationscentret för att den övervakningen ska kunna ske utan risk för ytterligare smittspridning.

Regionledningen bör se till att sjukvården får signaler om att det här behovet finns, inte bara i Bollnäs kommun. Och kommunledningen i Bollnäs bör ge tydliga signaler till regionen att vi vill ha större tillgänglighet än att alla ska vaccineras i Bollnäs!

Peter Nordebo, Yanina Westergren, Carina Östansjö och Jan Karlsson, Bollnäsliberaler i fullmäktige

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.