Café Liberal om aktuell vindkraft i Bollnäs

Det finns tre aktuella vindkraftsprojekt i Bollnäs kommun. Två parker i anslutning till Finnskogen i sydvästra delen av kommunen och en park vid Mjösberget i Östansjödalen i nordöstra hörnet. Det framgick när Liberalerna arrangerade ett digitalt informationsmöte kring vindkraft.

Kommunekologen Sofie Zetterström och planarkitekt Erik Lundh från Bollnäs kommuns samhällsbyggnadskontor var inbjudna för att presentera dagsläget när det gäller vindkraft i kommunen. Genom de befintliga vindkraftparkerna produceras i Bollnäs kommun 700 GWh årligen. Det är närmare en tiondel av den mängd vindkraftsel som enligt en nationell plan ska produceras i de tio kommunerna i Gävleborgs län år 2040.

Kring vindkraftsplanerna vid Mjusberget finns ännu inte så många detaljer, eftersom ingen formell framställan har gjorts. När det gäller projekten Norrberget och Lillås vid Finnskogen har exploatören Wind Sweden kommit längre i planeringen.

Norrberget öster om Gruvberget ska innehålla tolv vindkraftverk med en höjd på 300 meter per styck. Totalt ska parken kunna producera 250 GWh per år. Lillåsparken längre söderut ska innehålla 33 verk om 300 meters höjd med en tänkt årsproduktion om 750 GWh.

Kommunen har begärt att exploatören ska göra inventeringar av både fågellivet och fladdermöss i området. Fladdermöss dras till vindkraftverk och riskerar att slås till döds, och både småskrake och rovfågel häckar i området, förklarade Sofie Zetterström. Kommunen vill också ha en utredning som visar hur skyddsvärda våtmarker påverkas, påverkan på jakt, fiske och friluftsliv och effekten på vandringsleder och kulturvärden. Också buller och fotomontage måste redovisas för att visa påverkan på landskapet.

Kommunen har vetorätt mot eventuella vindkraftsetableringar, men ansökan är ännu inte formellt i ett skede att kommunen måste ta ställning. Men eftersom det utredningsarbete som måste göras inför en ansökan är mycket kostbart för exploatören är det viktigt att ge ett besked i så god tid som möjligt, påpekade Erik Lundh. Eventuellt kommer ett ärende upp redan vid kommunfullmäktige i juni.

Peter Nordebo

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.