Hälso- och sjukvård – en fråga för den regionala utvecklingsstrategin

I februari väntas fullmäktige i Region Gävleborg anta en ny regional utvecklingsstrategi. Det är en långsiktig plan som utarbetats i bred samverkan mellan en rad aktörer, däribland kommuner, statliga myndigheter och länsstyrelsen. Det huvudsakliga syftet är att skapa en samlad bild över regionens tillgångar och hur dessa bör utvecklas framåt.

Parallellt med detta pågår just nu också en stor och omvälvande hälso- och sjukvårdsreform mot att utveckla en God och nära vård för att främja jämlik hälsa. Det är en omställning som hela landets hälso- och sjukvård förväntas genomföra, och inom ramen för detta har man bland annat identifierat behovet av en fungerande samverkan mellan huvudmännen som en helt central framgångsfaktor.

Trots att hälso- och sjukvården är ett omfattande likväl som delat verksamhetsområde vars ansvar vilar på både regionen och kommunerna så ingår den idag inte i den regionala utvecklingsstrategin. Det är något som vi liberaler är kritiska mot. Vi anser att även hälso- och sjukvårdens utveckling behöver en gemensamt framtagen och väl förankrad strategi.

Att det saknas en gemensam strategi mellan aktörerna är något som blivit tydligt under pandemin. De problem med bristande samverkan som tidigare påtalats har nu blivit än mer framträdande och i spåren av Covid-19 har det gett helt förödande konsekvenser, inte minst för våra äldre.

Om det är något vi lärt oss från pandemin så är det vikten av att vårdens strukturer sitter och att samarbetet fungerar, oavsett vilken del av vårdkedjan det gäller. Där är vi tyvärr inte idag och det bör därför ligga i allas vårt absoluta fokus att se till att det sker en ändring. Betydelsen av samverkan lyfts också i den pågående reformen mot en God och nära vård och att då helt utelämna detta i regionens främsta strategidokument är för oss helt obegripligt.

Gör om, gör rätt – för in det viktiga arbetet med att utveckla hälso- och sjukvården i den regionala utvecklingsstrategin!

Helena Englund (L), gruppledare Regionfullmäktige

Peter Nordebo (L), gruppledare Bollnäs

Helene Åkerlind (L), kommunalråd, Gävle

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.