Låt väljarna avgöra regionfrågan!

Liberalerna i Bollnäs har diskuterat förslaget till ny storregion i Svealand. Det fanns delade meningar inom partiet om vilken väg som är den rätta för framtida organisation av regionala utvecklingsfrågor och sjukvård. Men om en sak var alla medlemmar ense – demokratin kräver att väljarna får möjlighet att ta ställning till de olika förslagen i ett allmänt val!

Det finns ett utredningsförslag som innebär att vårt län går upp i en större region Svealand, tillsammans med fem andra län – Uppsala, Dalarna, Västmanland, Örebro och Sörmland. Enligt utredarna är det möjligt att fatta ett riksdagsbeslut under 2017 och genomföra sammanslagningen direkt efter valet 2018, så att den nya regionen kan vara i funktion 1 januari 2019.

Men vad som är möjligt är inte säkert att det är det klokaste. Diskussionen om större regioner har förts under minst 20 år. Hittills har inte väljarna fått chansen att vara med och påverka, och det är en klar demokratisk brist. Den rätta gången nu är enligt Liberalerna i Bollnäs att de politiska partierna och deras kandidater berättar vad de tycker och hur de kommer att ställa sig till förslaget om en regionförstoring, och att väljarna sedan i valet 2018 får ta med sig den frågan när de går till valbåsen och röstar på vem och vilka som ska få deras förtroende.

Med ett valresultat i ryggen får också riksdagens partier mandat att fatta ett beslut och genomföra en eventuell förändring så att valet 2022 kan handla om vilka som ska representera oss i ett regionparlament för Svealand, om det blir resultatet.

De flesta av de närvarande Liberalerna i Bollnäs röstade för att den föreslagna storregionen ska bli verklighet. Nästan lika många skulle hellre se att staten tar över ansvaret för sjukvården. Den signalen skickas vidare uppåt i partiet inför att partirådet i november formellt ska sätta ner foten i regionfrågan.

Innan dess ska vi möta väljarna i Bollnäs och informera om förslagen, och lyssna på de åsikter som kommer fram, i samband med ett Café Liberal i september!

Peter Nordebo, gruppledare för Liberalerna i Bollnäs

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.