Sluta försämra våra vägar!

Staten lägger för lite resurser på transportsystemet. I tidningen Dagens Samhälle redovisas hur anslaget till våra vägar och järnvägar urholkats genom åren. 1995 satsade staten 24 miljarder kronor på vägnätet (omräknat till 2016 års priser). 2017 hade anslaget i samma penningvärde krympts till 18,5 miljarder kronor. Och nerskärningarna fortsätter – under perioden 2018-2029 planerar staten att lägga 169 miljarder kronor på vägarna, knappt 17 miljarder årligen.

I sin nationella plan skriver Trafikverket uttryckligen att det är för lite pengar för att bevara standarden på vägnätet. Därför tänker myndigheten spara på de mindre trafikerade vägarna för att finansiera underhållet av de mest trafikerade. I klartext, vi som bor på landsorten och landsbygden ska få sämre vägar, medan storstaden ska få bättre.

Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt. Samma regeringspartier som högtidligt talar om att Hela Sverige ska leva och att de ”satsar på landsbygden” gör i praktiken sitt bästa för att se till att landsbygden avfolkas!

Det bristande underhållet leder till farligare vägar samtidigt som både person- och godstransporter ökar år från år. Priset för de enskilda människor som skadas i trafikolyckor och kostnaderna för vård och räddningsinsatser är för stort för att samhället ska göra kortsiktiga besparingar på vägunderhållet.

Kravet på nästa regering måste bli att anslagen till väg- och järnvägsunderhåll återställs, så att pengarna åtminstone räcker för att bibehålla vägarnas standard och trafiksäkerhet!

Peter Nordebo, Liberalerna

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.