Tvingas småflickor bära slöja i Bollnäs förskolor?

Jag har skickat in en fråga till Kristoffer Lindberg, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs. Jag räknar med att få svar i kommunfullmäktige 25 juni.

Göteborgs-Posten har rapporterat att sex av tio förskolor i de tre storstäderna kontrollerar småflickors klädsel. Föräldrar har krävt att förskolepersonalen ska se till att deras barn har slöja på sig hela dagen och förskolepersonal har gått med på att aktivt medverka till det.

Förskolan i Sverige är ickekonfessionell. Förskolan och skolan ska vara fri från religiös och ideologisk påverkan. Den ska vara en plats som ger barn möjligheter att växa som individer. Skollagen är tydlig både om jämställdhet och om individens frihet och integritet.

En förskola som medverkar till att övervaka att flickor har slöja på sig ställer sig helt på föräldrarnas sida, och inskränker samtidigt barnens rättigheter. Det innebär att kommunen, genom sin förskola, signalerar till barnet att det är acceptabelt – både att göra skillnad mellan pojkar och flickor och att göra skillnad mellan barn och barn utifrån deras bakgrund.

Kommunen som huvudman måste klargöra för alla förskolor att skollagens bestämmelser om jämställdhet ska tillämpas. Kommunens tillsyn av alla förskolor ska innebära att verksamheten granskas, inte bara utifrån läroplanens mål och den pedagogiska kvaliteten, utan också utifrån bestämmelserna om integration och jämställdhet. All personal i förskola och skola ska ges kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck, och nödvändigt stöd för att kunna hantera frågor om religiöst tvång i förskolan och skolan.

Förekommer det på någon förskola i Bollnäs kommun att personalen medverkar till att tvinga småflickor att bära slöja?

Peter Nordebo, Liberalerna

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.