Återställ LSS!

Liberalerna har varit pådrivande vid flera viktiga reformer för personer med funktionsnedsättning, inte minst när vi som Folkpartiet med Bengt Westerberg som socialminister drev igenom LSS-reformen (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Den var ett stort framsteg i arbetet för full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar. Det mest uppmärksammade inslaget i reformen var införandet av rätten till personlig assistans. Tanken var att människor som dagligen är beroende av olika stödinsatser skulle få ett reellt inflytande över sina liv, till exempel över vem som skulle ge hjälp och stöd.
Nu har den sittande regeringen under lång tid urholkat LSS genom allt snålare rättspraxis, och genom att regeringen begärt att Försäkringskassan ska minska antalet timmar med assistans. Personlig assistans är en stor post i statens budget. Den ger också mycket tillbaka. Det viktigaste är att det ger människor möjlighet att leva, inte bara överleva. Vi vill återupprätta LSS och den personliga assistansen till den frihetsreform det en gång var.
Vi noterar med glädje att också Centern i den pågående valrörelsen uppmärksammar LSS och ställer sig bakom krav på att återställa de funktionshindrades rättigheter enligt LSS. Vi ser fram emot att i en blivande alliansregering få ta tag i det arbetet. Men vi känner oro för att samma Centerparti i landstinget/regionen väljer att samverka med de rödgröna partier som verkställt nedskärningarna…
Peter Nordebo, Liberal regionkandidat

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.