Orosmoln över sjukhuset i Bollnäs

bollnäs sjukhus (2)

Mörka orosmoln hänger över Bollnäs sjukhus. Regionledningen har allvarligt misskött sin relation till den entreprenör som under sju år drivit sjukhuset på regionens uppdrag. Om detta varit en avsiktlig politik eller om det beror på inkompetens kan jag inte bedöma. Men det är ingen tvekan om att bristen på besked från regionen om framtiden för Bollnäs sjukhus skadar både Aleris och sjukhuset.
2021 går det nuvarande avtalet med Aleris ut. Det går inte att förlänga ytterligare. Inte utan en föregående upphandling, en upphandling som enligt gällande lagstiftning måste vara öppen för alla. Någon upphandling har inte beslutats av regionen, än mindre har den inletts.
Liberalerna begärde under 2018 vid upprepade tillfällen att hälso- och sjukvårdsnämnden skulle fatta beslut om att inleda en upphandling. Det blockerades av majoriteten i regionen – Socialdemokraterna, Vänstern, Centerpartiet och Miljöpartiet. Fortfarande i januari 2019 talar regionledningen om att en eventuell upphandling kan beslutas någon gång i vår.
Granskar man regionens investeringsbudget slås man av att det kommer att göras gigantiska investeringar på regionens sjukhus i Gävle och Hudiksvall de närmaste åren. Det är bra och välbehövligt. Men några investeringar i lokaler och utrustning i Bollnäs har inte genomförts på senare år, och tycks inte heller planeras framöver.
Under tiden skadas den nuvarande organisationen av beslutsförlamningen. Duktiga medarbetare funderar över den fortsatta karriären. Det finns inga tydliga besked om att Bollnäs sjukhus ska finnas kvar i nuvarande omfattning. Vilka specialiteter kommer att finnas kvar, vilka operationer ska utföras på sjukhuset, vilka kliniker ska drivas vidare i nuvarande omfattning – ingen vet vilka planer regionledningen har, och redan anställda medarbetare ser sig om efter alternativa attraktiva arbetsplatser. Samtidigt som det kommer att bli allt svårare att rekrytera till vakanser som uppstår i organisationen.
Och regionens oförmåga att ge klara besked påverkar naturligtvis alla andra privata utförare av sjukvård i regionen. Om regionen inte sätter värde på det prisbelönta sjukhuset i Bollnäs, vilket intresse har politikerna i majoriteten för att fortsätta samarbeta omkring hälsocentraler i privat regi runt om i länet?
Det enda sättet att skingra orosmolnen är att snabbt fatta beslut om villkoren och omfattningen av en ny upphandling av driften av sjukhuset i Bollnäs, i minst samma omfattning som det innevarande avtalet!
Peter Nordebo, Liberalerna

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.