Krafttag mot övergivna bilvrak

Sedan flera år har Bollnäspolitikern Peter Nordebo, Liberalerna, agerat för att övergivna bilar ska tas om hand innan de blir en fara för trafiksäkerhet och miljö. Nu föreslår riksdagsledamoten Lina Nordquist, Liberalerna, på hans initiativ i en riksdagsmotion att reglerna skärps.
Längs landsvägar, nära tätorter och på privat mark står övergivna bilar och bilvrak. Ingen tar ansvar för att ta hand om dem. Inte sällan är fordonen krockade. Om föraren eller ägaren inte frivilligt tar ansvar för sin bil efter ett haveri eller en olycka blir bilen stående på platsen, plundras, slås sönder och blir stående under lång tid.
Kommuner och Trafikverket kan under vissa förutsättningar och efter en utdragen administrativ process rätt att flytta en övergiven bil, men ägarens skydd är starkt och dagens regler tandlösa. Markägare måste flytta bilen på egen bekostnad. Innan något händer blir bilen stegvis ett plundrat, miljöfarligt vrak; bränsle och oljor rinner ut i naturen och lösa skrotdelar sprids där de kan skada vilt och tamboskap. De bortforslingar som görs blir dyra för kommuner och markägare.
Vi vill att myndigheter och markägare får större möjligheter att flytta uppenbart övergivna bilar. En sådan flytt ska inte ske på skattebetalarnas bekostnad, eller belasta skötsamma bilister via höjda avgifter. Vi föreslår att flytten av en övergiven bil kunna faktureras ägarens försäkringsbolag eller trafikförsäkringsföreningen.
Också fenomenet fordonsdumpning måste förebyggas och motverkas. Många av de övergivna bilarna är falskskyltade eller belagda med körförbud. Det är hög tid att överväga om fordon som körs falskskyltade eller med körförbud omedelbart ska kunna beslagtas och förverkas. Dessutom föreslår vi att regeringen utreder om den som tidigare grovt misskött sitt bilägande ska kunna förhindras att äga en bil. Exempel på misskötsel av bilägande skulle kunna vara att personer överger ett fordon eller låter bli att betala skatt, skyltavgifter, registreringsavgifter, trafikavgift, parkeringsböter etcetera.
Lina Nordquist, riksdagsledamot L, Uppsala
Peter Nordebo, lokalpolitiker L, Bollnäs

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.