Märkligt att inte regnbågsflaggan redan har kommit upp på podiet

Vi känner oss glada och positiva över ryktet om att den styrande majoriteten i Region Gävleborg efter interna förhandlingar kommit till slutsatsen att ge sitt bifall till den motion Liberalerna lagt som förslag till Regionfullmäktige.

Motionen vi lagt föreslår att regnbågsflaggan ska få ta sin rättmätiga plats på podiet vid regionfullmäktiges sammanträden. Det förvånar att den inte redan står där som en symbol för att vi i regionen står upp för alla människors lika värde och lika behandling.

Sedan september 2017 är koncernledningen Region Gävleborg HBTQ-certifierad genom RFSL, det förpliktigar. Att regnbågsflaggan inte kommit upp på podiet tidigare tycker vi är märkligt. Man kan undra om det finns ett politiskt motstånd inom den styrande kvartetten, S, V, C MP?

Certifikatet gäller till september i år och vår förhoppning är att regionledningen gör en utvärdering av de tre åren som certifierad och certifieras för ytterligare en period.

I tider av hyllningar till nationalstaten och protektionism, med motstånd mot öppenhet och den liberala samhällsordningen som lett till framväxten av demokratier och samarbeten i såväl Europa som i världen anser vi det vara än viktigare att ta ställning.

Liberalerna instämmer med Henrik Estander, som i en insändare i Helahälsingland 28 december 2019, uttrycker det vi känner och menar, när han skriver: ”Regnbågsflaggan berättar att vi är olika, från olika platser och länder, har olika åldrar olika kön och är kristna, muslimer eller agnostiker och så vidare. Kontentan är dock densamma: vi har alla samma rättigheter och skyldigheter.”

Under flera års tid har hatbrotten mot hbtq-personer och attacker mot Priderörelsen ökat. Regnbågsflaggor har vandaliserats och stulits ibland annat Södertälje, Rissne, Värmdö, Kalmar, Trelleborg och Färila, man har till och med sågat ner hela flaggstänger för att förhindra att flaggan kommer upp igen. Och i SD-ledda Sölvesborg, inför man förbud!

Frihet och alla människors lika värde är två av Liberalernas kärnvärden. Vi kan inte stillatigande se på när dessa värderingar är satta under hot.

Vi i Liberalerna förutsätter att Regionen förnyar sitt HBTQ-certifikat från 2017 och fortsätter ta fighten för ett mer tolerant samhälle, låt Regnbågsflaggorna vaja i hela Sverige, så även på podiet i regionfullmäktige Gävleborg.

Liberalernas regiongrupp

Hasse Backman, Helena Englund, Peter Nordebo, Per-Ola Grönberg, Carina Ericsson och Kent Olsson och Tereza Vanova Benke

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.