Äldreboende i Bollnäs

Vård- och omsorgsboende, äldreboende, serviceboende, trygghetsboende, seniorboende – olika namn på nästan samma sak. I praktiken är det mest servicegraden som skiljer boendetyperna åt. Med senaste årens byggnormer är nyproducerade bostäder i princip tillgänglighetsanpassade för äldre personer med olika funktionsnedsättningar. Större problem är det med det äldre bostadsbeståndet med trånga toalettrum och framför allt avsaknaden av hissar. Och tillgången på gemensamhetsutrymmen för samvaro, hobby, måltider osv är inte tillräcklig. Samhällets ambition ska vara att ge dem som önskar valfriheten att kunna flytta till ett trygghetsboende med en hög servicegrad, utan att vederbörande tvunget måste vara biståndbedömd och i strikt medicinskt i behov av ett boende med särskilt krav på omsorg och service.

Begreppet trygghetsboende är nu flitigt förekommande i debatten. Det myntades för 6-7 år sedan i samband med den statliga Äldreboendedelegationens arbete under ordförandeskap av Barbro Westerholm (FP). Ett trygghetsboende ska ha en hög grad av tillgänglighet och tillgång till gemensamhetslokal för aktiviteter och möjlighet till gemensamma måltider. Det ska också finnas personal på plats flera gånger under veckan för de boendes trygghet och aktiviteter. Trygghetsboenden erbjuder plats för dem som bedöms vara för friska för att få plats på vård- och omsorgsboenden men som av olika anledningar inte vill eller kan bo kvar i sin nuvarande bostad. Och där man kan bo kvar även vid ökande vårdbehov.

Människor som vill bo kvar i sin bostad bör få möjlighet att göra det om de så önskar. Men det ställer ökade krav på tillgänglighet i det befintliga bostadsbeståndet. Ett stort hinder är därvidlag avsaknaden av hissar i de flesta hyreshus i vår kommun. Det gäller inte minst i Arbrå, varifrån man kan tvingas flytta när rörelsehinder kommer med en ökande ålder. Det är därför glädjande att Bollnäs Bostäder nu undersöker förutsättningarna för byggande av hyreslägenheter i Arbrå, men också möjligheterna att förse någon hyresfastighet där med hissar. Ifrån Folkpartiets sida ställer vi oss mycket positiva till detta-

I ägardirektiv till det kommunala bostadsbolaget Bollnäs Bostäder har också kommunen slagit fast, att bolaget ska bygga bostäder för särskilda behov som bostäder för äldre med trygghetsboende och tillgänglighet.

För Bollnäs del har Bollnäs Bostäder presenterat ett spännande (och möjligt) projekt med fler bostäder för äldre i Karlslundsområdet. Ett byggande av trygghetsbostäder i området kan underlättas av att det under vissa förutsättningar finns statligt investeringsstöd att tillgå. Folkpartiet i Bollnäs stödjer tanken på en utveckling av Karlslunds-området i den riktningen. Ett samarbete med socialförvaltningen är förstås nödvändigt för att det ska bli möjligt att få en klarare uppfattning om hur stora behoven är och hur de ser ut. Det är ingen tvekan om att det finns behov av ytterligare trygghetsboenden och anpassade boenden i kommunen. Men hur stort behovet är kan ingen riktigt säkert säga i dagsläget. Det är angeläget att kommunen snarast söker ge ett svar på den frågan.
/Leif Jonsson, FP Bollnäs

1 tanke på “Äldreboende i Bollnäs

  1. Pingback: Fler boenden för moderna 80-, 90- och 100-åringar! | Folkpartiet i Bollnäs – vår blogg om politik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.