Rädda den personliga assistansen!

cafeliberal-lss-facebookeventLagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) var, och är, ett stort framsteg för full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar. Den personliga assistansen har gett personer med omfattande funktionsnedsättningar möjlighet att leva självständiga liv, möjlighet att utveckla sina unika förmågor och vara med och bidra till vårt gemensamma.

På senare tid har flera domar inneburit att människor fått orimligt snäva bedömningar av sitt behov av assistans i strid med lagens intentioner. Regeringen skär dessutom aktivt ner på assistanstimmar genom att beordra Försäkringskassan till allt hårdare bedömningar och fler avslag. Det vill Liberalerna ändra på.

För det första ska inte rätten till personlig assistans skäras ned och lagstiftningen inte urholkas. Assistans handlar inte om vård, det handlar om rätten att leva ett liv som andra utifrån sina förutsättningar – det handlar helt enkelt om mänskliga rättigheter.

För det andra måste valfriheten förstärkas, inte tas bort. Utgångspunkten för LSS är självbestämmande och delaktighet. Att det finns många små utförare av personlig assistans, varav de allra flesta är små, är ett gott bevis på att valfriheten fungerar.

För det tredje måste fuskdebatten hyfsas. Alla system kan missbrukas. Men dagens jakt på fuskare saknar proportioner. Att kriminella nätverk har tvättat pengar genom att framstå som assistansföretag ska givetvis bekämpas med kraft. Men man hittar inte de kriminella nätverken genom att följa människor med funktionsnedsättningar in i duschen och räkna minuter. Juridiskt stöd till personer med funktionsnedsättning är inte fusk, det är nödvändigt för att de ska kunna hävda sina rättigheter.

För det fjärde är det viktigare att granska utformningen av ersättningssystemen än att jaga minuter hos enskilda assistansberättigade. Människors behov av stöd kan förändras. Men det nuvarande systemet där alla beslut kring assistans ska omprövas vartannat år skapar onödig oro och onödig byråkrati. Hur ofta omprövningar ska ske bör vara anpassat efter den enskildes behov och förutsättningar.

Vi i Liberalerna vill inte tillbaka till institutionerna och den ensamhet och passivitet som många upplevde där. Samhället ska vara utformat för alla människor. Att få delta i samhället på lika villkor ska vara en rättighet, inte en gåva från goda givare.

Peter Nordebo (L), gruppledare Bollnäs
Bengt Eliasson (L), riksdagsledamot och funktionshinderpolitisk talesperson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.