LSS – en lag under attack!

img_0112Liberalerna i Bollnäs arrangerade 23 november ett Café Liberal om hoten mot den personliga assistansen. Huvudtalare var riksdagsledamoten Bengt Eliasson, L.
– I skymundan har den S-ledda regeringen påbörjat en nedrustning av lagen om stöd och service som garanterar personlig assistans till personer med allvarliga funktionsnedsättningar, sa Bengt Eliasson vid mötet i Bollnäs Kuturhus.
16 500 personer med funktionsnedsättning har personlig assistans idag. Kostnaden är ungefär 30 miljarder kronor per år. Som jämförelse kostar sjukskrivningarna cirka 37 miljarder per år och försvaret 45 miljarder.
I slutet av förra året gav regeringen Försäkringskassan i ett regleringsbrev order om att kostnaderna för LSS skulle minskas.
– Utan något riksdagsbeslut bestämmer alltså regeringen att en rättighet som individen har enligt lag ska bli billigare. Enligt regeringen är anledningen att det förekommer fusk och överutnyttjande. Vi är överens med regeringen om att fuskare ska stoppas – men Liberalerna accepterar inte att man drar in stödet till människor som enligt lag har rätt till det, sa Bengt Eliasson, som också är funktionshinderpolitisk talesperson för Liberalerna.
Sedan regeringen gav order till Försäkringskassan att spara har många blivit av med sin personliga assistans, helt eller delvis. Just nu är det cirka en person varje dag som helt förlorar sin rätt till personlig assistans. Det har försämrat deras livskvalitet. I budgeten för nästa år har regeringen räknat ner anslaget till LSS med 500 miljoner kronor. Liberalerna föreslår istället att anslaget ska höjas med en miljard för att komma tillbaka till 2015 års nivå.
– För ett år sedan sa finansminister Magdalena Andersson, S, i tv att kostnaderna för flyktingmottagandet ska finansieras genom neddragningar av LSS och sjukskrivningarna. Den här signalpolitiken har inte gått genom riksdagen. Men Försäkringskassan och domstolarna har ändå anpassat sig till regeringens signaler.
Bengt Eliasson jämförde kostnaderna mellan hemtjänst och LSS. I genomsnitt kostar kommunernas hemtjänst 369 kronor per timme. För personlig assistans betalar Försäkringskassan 288 kronor per timme. Det är alltså ingen lösning att bevilja hemtjänst istället för personlig assistans. De företag som driver personlig assistans gör en genomsnittlig vinst på 0,5 procent.
– Assistansen för svårt sjuka barn med funktionsvariationer dras in av Försäkringskassan på helt omänskliga grunder. När de förlorar assistansen dygnet runt blir det föräldrarna som tvingas ta över. De familjerna går på knäna, tvingas sluta jobba, kan inte sova på nätterna och mår otroligt dåligt, sa Bengt Eliasson.
– För den enskilde handlar det inte bara om att överleva. LSS infördes för att ge människor en rätt att leva.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.