Kasam – känsla av sammanhang

Tisdagen ägnades åt en heldag om Kommunfullmäktiges mål 2018. Ett drygt 40-tal personer från politik och förvaltning i Bollnäs kommun har diskuterade målen inför budgetarbetet i styrelser och nämnder inför 2018.
Och då är känsla av sammanhang, eller Kasam, ett nyckeluttryck. Om vi kan formulera och uttrycka kommunens mål så att alla anställda och alla medborgare känner till och stödjer det vi vill åstadkomma, om var och känner sig uppskattad och sedd och vet sin egen betydelsefulla roll för helheten, då blir vi tillsammans en mycket stark kraft.
I Bollnäs arbetar vi med en modell som utgår från mål- och styrkort. Varje nämnd och varje bolag har sitt mål- och styrkort. De bygger i sin tur på fullmäktiges mål- och styrkort.
Det är viktigt att bestämma sig för hur den samlade resursen – förvaltningarna, alla anställda och alla medborgare – ska användas för att göra vårt hörn av världen bättre, effektivare och tryggare. Vi kan vara oeniga om vilket målet ska vara, hur det ska formuleras och hur man bäst gör för att komma fram. Men det viktiga är att vi drar tillsammans åt samma håll när vi väl kommit fram till ett gemensamt – eller emellanåt, när vi inte är överens, ett oenigt – beslut.
Det finns en tid i politiken för debatt, motioner, interpellationer, reservationer. Men när beslutet är fattat måste det accepteras av både politiken och hela förvaltningen, det är nödvändigt att gilla läget och arbeta tillsammans åt samma håll! Stretar vi emot varandra mellan politiker, mellan tjänstemän, mellan förvaltningar, förslösar vi vår kraft och våra resurser så att vi inte rör oss i någon riktning alls.
Väldigt sällan är de motsättningar som fanns i den politiska processen på vägen fram emot ett beslut en grundläggande oenighet om vad som vore bra att åstadkomma. Oftast handlar de mest högljudda debatter om skillnader i bilden av dagsläget och vilka åtgärder som bäst skulle leda rätt.
När beslutet väl är fattat är det en av demokratins grundbultar att då är det detta som gäller. När beslutet är fattat är dragkampen slut. Då måste dragkampen i politiken och dragkampen i och mellan förvaltningar upphöra och ersättas av att alla gemensamt drar åt samma håll.
Vi är inte där än. Revirtänkande finns fortfarande. Gränsdragningar mellan förvaltningar gör att ärenden – och därmed människor ramlar mellan stolarna. Stuprör måste ersättas av hängrännor och egennytta och förvaltningsnytta måste ersättas av koncernnytta som ledstjärna.
Då kan vi verkligen med kraft röra oss mot våra mål inför 2018 och bortom 2030!
Peter Nordebo, Liberalernaimg_0114

En modell för hur en förvaltning och nämnd kan försöka överblicka konsekvenserna av sina beslut utifrån mål- och styrkort.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.