Ge Aleris en ärlig chans!

Bollnäs kommun behöver nya äldreboenden. Det beror dels på att kommunen växer och andelen äldre i befolkningen ökar eftersom vi lever längre, dels på att äldreboendet Hamrelund blivit otidsenligt och behöver ersättas.

Under 2016 togs kontakter mellan kommunen och vårdföretaget Aleris, som på uppdrag av regionen framgångsrikt driver verksamheter på Bollnäs sjukhus. Aleris ser möjligheter att effektivt driva också äldreomsorg i Bollnäs, där man kan dra nytta av att företaget redan har sjukvårdspersonal på plats på sjukhuset.

Liberalerna är positiva till att det kommunala monopolet när det gäller särskilt boende bryts upp. Det är bra om människor får valmöjligheter att själva avgöra hos vem de ska bo när behovet av tillsyn och hjälp ökar. Arbetsmarknaden för vårdpersonal blir bättre när fler arbetsgivare konkurrerar om kompetensen. Och närvaron av en annan aktör, med andra lösningar, kan ge impulser till ökad kvalitet också på de kommunala boendena.

Vi har med spänning väntat på socialförvaltningens förslag om hur vi kan bjuda in andra utförare. Aleris idéer om att i egen regi bygga och driva såväl särskilt boende som trygghetsboende är mycket lockande. Det kan också finnas andra aktörer som ser möjlighet att erbjuda äldreomsorg vid sidan av kommunens.

Men när socialnämnden nu får förslag om kommande äldreboenden smälls dörren igen för Aleris. I stället vill förvaltningen ge uppdraget till den kooperativa byggjätten Riksbyggen att planera Bollnäs nästa äldreboende, ”på initiativ från politiken”.

Det förslaget har inte förankrats med Liberalerna. Vi har inte deltagit i den process som tycks ha gått ut på att stänga ute Aleris. Vi motsätter oss förslaget till beslut och vill istället ha en plan för hur Bollnäs kommun kan konkurrensutsätta också vårdformen särskilt boende i kommunen. Räck Aleris handen istället för armbågen!

Peter Nordebo och Saga Astner, Liberalerna

1 tanke på “Ge Aleris en ärlig chans!

  1. Pingback: Skulle Aleris kunnat räddas i Bollnäs? | Liberalerna i Bollnäs – vår blogg om politik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.