Nu måste hela familjen få uppehållstillstånd!

Minns du familjen från Etiopien och Eritrea? Mamma Hanna, pappa Yared och deras tre barn Klara, Rut och Elias, som alla är födda i Sverige, bor i Arbrå. Under hela deras liv har barnen hotas av utvisning från Sverige.
Nu har Rut fått permanent uppehållstillstånd. Hon fick på försommaren en diagnos om en allvarlig hjärntumör, och har sedan dess gått igenom både strålbehandlingar och cellgifter. Hon fick hjälp att söka uppehållstillstånd på synnerliga skäl på grund av sin sjukdom. Ansökan avslogs av Migrationsverket, som inte tyckte hennes skäl var tillräckligt synnerliga…
Men i Migrationsdomstolen fick Rut ja på sin ansökan, och eftersom Migrationsverket beslutade sig att inte överklaga så har hon nu fått sitt uppehållstillstånd för att kunna fortsätta de behandlingar för sjukdomen som inte finns att tillgå i Etiopien.
Men det betyder inte att mamma och pappa och hennes syskon får stanna kvar i landet. Beslutet att de ska utvisas hänger fortfarande över dem.
Naturligtvis måste Migrationsverket nu snabbehandla resten av familjens ansökningar om uppehållstillstånd. Pappa Yared har väntat sedan 2003 och mamma Hanna sedan 2005 på att få tillstånd att stanna i Sverige. Det är orimligt att de utöver familjens kamp mot cancern dessutom ska brottas med fortsatt ovisshet om framtiden i det här landet!

Peter Nordebo, Liberalerna

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.