Liberalernas vision för nya SJ-stan i Bollnäs

sj-omradet_klipp

Denna text publicerades först som insändare i lokaltidningen Ljusnan och på deras nyhetssajt helahalsingland.se 2017-02-08.

Vi har närmare 60 procents arbetslöshet bland utrikesfödda i Bollnäs, och cirka 25 procents arbetslöshet bland ungdomar. Vi har dessutom landets lägsta utbildningsnivå. Vi ligger i Sveriges bottenskikt vad gäller dessa bitar. Så, vad göra för att bryta detta? Gnälla, bli arg, förfära sig och bygga vidare på motsättningar, eller komma med förslag på lösningar? Jag föredrar det senare. Trumvirvel… Liberalerna har en ny vision för framtidstro i Bollnäs!

Inom tio meter från SJ-området finns resecentrum med buss- och tågförbindelser, Kulturhuset med bibliotek, massor av aktiviteter och stor lunchrestaurang, stadens centrum med all sin handel, matvaruaffär, bensinmack – och en mycket vacker badplats! Snart finns även flera nya bostadshus på armlängds avstånd. Att SJ-områdets byggnader i mitt tycke är Bollnäs vackraste lyfter det hela än mer. Hur bra kan ett läge bli för ett studiecentrum? Ungefär så bra.

Tänk dig nu att det växer upp en ny stadsdel där, kallad SJ-stan eller Campus SJ. Här samlas alla former av vuxenutbildning som kommunen har med att göra, samt tillhörande och relaterade verksamheter; Komvux, SFI, Högskoleenheten, studieförbunden, Yrkeshögskolan, Hälsinglands Utbildningsförbund, Näringslivskontoret med Starta eget-utbildningar, samt praktik- och lärlingsförmedling. Här får vi då ett vuxenstudiecentrum och ett naturligt integrerande smältdegel med automatisk dynamik – ett kraftverk för utveckling. I en sådan kreativ miljö behöver inget tillsättas. Idéer och utveckling kommer av sig själv när människor får ny kunskap, hittar nya vägar, får självrespekt och skapar meningsfullheter tillsammans i positiva sociala gemenskaper. Denna nya härliga soppa innebär även utökat underlag för såväl befintlig handel som nya kringtjänster. Fler skulle komma i studier, praktik, arbete eller starta eget.

I SJ-stan hamnar alla nya utbildningssatsningar, och det blir lättare att få hit yrkesutbildningar av olika slag. Bollnäs knyter samman landskapet och blir Hälsinglands kunskapscentrum. Vi blir det nationella exemplet som visar hur man som liten norrländsk inlandsort gör när man lyckas.

Jag ser det redan framför mig. Gör du?

/Yanina Westergren, Liberalerna Bollnäs

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.