Vi fortsätter kampen för hedersoffren

Hederskulturen skördar tiotusentals offer, framförallt flickor och kvinnor som lever i ständigt förtryck. Kontroll, våld, övergrepp och tvångsäktenskap är deras vardag. Förövarna är ofta flera personer, och kan vara såväl mammor, bröder, pappor eller andra närstående i släkten.

Vi accepterar inte att våra demokratiska system hotas av familjetraditioner och patriarkala värderingar. Samhället har en skyldighet att agera reservationslöst för att skydda de utsatta. Detta är Liberalernas övertygelse. Friheten att få bestämma över sitt eget liv är kärnan i liberalismen – och det gäller ALLA medborgare.

Vi vill ta bort allt statligt och kommunalt stöd till odemokratiska organisationer och samfund som inte respekterar mänskliga rättigheter, kvinnor och mäns lika rättigheter och inte arbetar främjande för jämställdhet och integration.

Vi vill införa obligatorisk samhällsorientering för nyanlända, ett samhällskontrakt där medborgarskapets betydelse lyfts fram och det svenska språket får en central roll. Språket är nyckeln till integration, och om man ska bo i Sverige är det nödvändigt att man lär sig svenska.

Vi vill också att lagen skärps och att fler verktyg ges för att skydda barn och unga som riskerar giftas bort mot sin vilja. Det handlar om att införa nolltolerans för alla former av hedersrelaterat våld och förtryck.

Vi liberaler kommer aldrig ge upp kampen för hedersoffren. Det är dags att förstå i vilken omfattning hedersrelaterat våld och förtryck drabbar människor i Sverige, ge offren upprättelse och straffa dem som gör sig skyldiga till förtryck i hederns namn.

Yanina Westergren och Peter Nordebo, Liberalerna

2 tankar på “Vi fortsätter kampen för hedersoffren

  1. Pingback: Ointressant med våldsbejakande extremism? | Liberalerna i Bollnäs – vår blogg om politik

  2. Pingback: Bra dag för Liberalerna i kommunstyrelsen! | Liberalerna i Bollnäs – vår blogg om politik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.