L skriver ut recept på mer primärvård!

Det är genom att stärka primärvården och hälsocentralerna vi kommer tillrätta med problemen inom sjukhusvården. Nu vill Liberalerna att staten satsar fem och en kvarts miljard kronor över tre år för att ställa om vården från slutenvård till öppenvård i primärvården. Det är en del av Liberalernas budgetmotion inför 2018, som också innehåller 300 miljoner kronor per år för att få fler allmänläkare. Dessutom vill Liberalerna ha tillbaka kömiljarden i en moderniserad form, för att stimulera landstingen att korta köerna till sjukvården. Totalt vill partiet satsa över nio miljarder kronor på hälso- och sjukvården ute i landsting och regioner de närmaste tre åren.

Förslagen från partiet på riksdagsnivå hänger väl ihop med Liberalernas budgetförslag till Region Gävleborg i somras, där vi redan inom ramen för den egna ekonomin ville göra en kraftfull satsning på primärvården. Vi ville där satsa en kvarts miljard kronor lokalt för att förstärka primärvårdens roll.

En stärkt primärvård som får resurser att ta hand om patienterna leder till att sjukhusens slutenvård avlastas. Fler kan få behandling tidigare när hälsocentralerna kan ge vård närmare patienterna. Förstärkt bemanning gör också primärvården mer attraktiv för alla personalgrupper. Satsningen på att få fler att utbilda sig till allmänläkare går i linje med den ambitionen.

Om primärvården kan ge fler vård tidigare betyder det att belastningen på specialistklinikerna på länets sjukhus avlastas och att vårdplatserna kan räcka bättre och människor slippa hamna i sjukhusens korridorer. Det skulle också betyda bättre vårdresultat, färre vårdskador och bättre livskvalitet för dem som vänder sig till vården!

Liberalerna vill att alla patienter ska få lista sig hos namngiven läkare på en hälsocentral. Varje läkare ska ansvara för sina patienter och samordna den övriga vård som de kan behöva. Det förbättrar kontinuiteten för patienterna och gör vården mer effektiv. Förebilden är de norska och danska fastläkarmodellerna, där varje läkare har omkring 1 200 patienter – ungefär hälften jämfört med i Sverige.  Hälso- och sjukvårdslagen bör förtydligas så att detta gäller även i Sverige.

Liberalerna vill också satsa på vårdbiträden. Genom att vårdbiträden kan avlasta den högutbildade vårdpersonalen, som sjuksköterskor och undersköterskor, frigörs kompetens som kan arbeta med mer kvalificerade uppgifter. Att använda rätt kompetens på rätt plats är ett sätt att höja sjuksköterskornas och undersköterskornas yrkesstatus. Liberalerna föreslår ett stimulansbidrag om en miljard kronor per år till de landsting och regioner som låter vårdbiträdena komma tillbaka, arbetar med att renodla yrkesroller och använder rätt kompetens på rätt plats.

Peter Nordebo och Carina Östansjö, Liberalerna i Region Gävleborg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.