Tillgängligheten viktig profilfråga för Bollnäs!

Vi är alla olika och funktionsvariationer har vi alla. Det är först när en nedsatt funktion möts av en dåligt anpassad verklighet som det uppstår ett handikapp. Genom att öka tillgängligheten i samhället minskar begränsningarna för den som har en funktionsnedsättning av något slag.
När det gäller scenen på Brotorget förstår jag att den är en kompromiss mellan höjd, för ökad synlighet, och tillgänglighet, för att inte hindra människor att delta. Rampen på scenens baksida är till för att den som är rullstolsburen eller beroende av rollator ska ha tillgänglighet till scenen. Och om en ramp är alltför brant kan den inte fylla sin funktion.
För att öka scenhöjden vid enskilda arrangemang är det möjligt att bygga en förhöjning på själva scenen, men frågan är om den fyller någon större funktion. För den i publikhavet som har svårt att se är det de intillstående som är det största hindret, inte scenhöjden. Om man är kortväxt eller rullstolsburen hindras sikten främst av andras ryggar, axlar och huvuden.
En bättre lösning att fundera över, när medborgarförslaget om en högre scen ska behandlas, är att hitta en modell för att projicera en bild av det som händer på scenen på en duk, vägg eller bildskärm. Oftast sker ändå en digital inspelning av föreställningar och evenemang. Om upphovsrätten och artisten tillåter kan ju också evenemang direkt- eller återutsändas om man gjort en digital inspelning.

Peter Nordebo, gruppledare för L i Bollnäs

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.