Ingen mer långbänk kring äldreboende

I juni i fjol beslutade kommunfullmäktige i Bollnäs att fler verksamheter ska konkurrensutsättas för att öka effektiviteten. Privata företag är intresserade av att etablera sig som leverantör av välfärdstjänster till Bollnäs, i första hand äldreomsorg.

Apeiron Omsorgsfastigheter har ansökt om att få tillgång till mark för att med egen finansiering bygga ett nytt och modernt äldreboende med 60 lägenheter intill Nyhamre skola. Aleris, som idag framgångsrikt driver verksamheter vid Bollnäs sjukhus, vill etablera sig inom både särskilt boende och hemtjänst, och skulle gärna driva det äldreboende som Apeiron planerar för. Det finns också andra aktörer som muntligt och skriftligt har visat intresse.

År 2012 tog Aleris över merparten av sjukvården vid Bollnäs sjukhus. Avtalet löper på fem år, med möjlighet till förlängning två plus två år. Den tid som har gått har varit en framgångssaga, där ett stort Investorägt vårdföretag fungerat som entreprenör åt landstinget.

Aleris har rankats i topp under de här åren. Men avtalet kommer att löpa ut år 2021! Och frågan vi ställer oss är om Bollnäsborna kan lita på att den sittande majoriteten i Region Gävleborg kommer att upphandla verksamheten på nytt – eller om det kommer nya försök att lägga ner vårt sjukhus?

En sak är säker – ingen kan vara säker på löften som (S)tälls ut före valet…

Vi vill ha Aleris kvar. Det bästa vore om Bollnäs kunde bli en långsiktig partner till Aleris i utvecklingen av framtidens vård och omsorg. Det skulle höja kvaliteten för ett ökande antal äldre i behov av bistånd. Om Bollnäs blir en testbädd för nya metoder och ny teknik skulle Aleris ha anledning att bli kvar och utvidga sin verksamhet i kommunen. Jobb skulle säkras och nya jobb komma till.

Socialnämnden och dess förvaltning har sedan länge talat om behovet av nytt äldreboende i Bollnäs. Men nämnden har fortfarande inte kommit till skott. Nu är det dags att fatta beslut.

Till att börja med ska förstås Apeirons begäran om att få bygga äldreboende behandlas skyndsamt. Att sälja kommunal mark till en byggherre är inget som behöver dras i långbänk.

Peter Nordebo och Yanina Westergren

Liberalerna Bollnäs

2 tankar på “Ingen mer långbänk kring äldreboende

  1. Pingback: Skulle Aleris kunnat räddas i Bollnäs? | Liberalerna i Bollnäs – vår blogg om politik

  2. Pingback: Välkommen på barrikaden, Åsa! | Liberalerna i Bollnäs – vår blogg om politik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.