Flytta uppenbart övergivna bilar på ägarens bekostnad!

AXN233

Övergiven bil intill riksväg 83 vid norra infarten till Vallsta.

I flera veckor har den här bilen stått olämpligt placerad efter riksväg 83 i Vallsta efter en avåkning. Ett vanligt händelseförlopp när en fordonsägare inte är villig att ta ansvar för sin bil efter ett haveri eller en olycka är att bilen bara lämnas på platsen. Ibland försöker ägaren ta bort registreringsskyltar och på annat sätt försvåra identifiering av bilen. I det här fallet har ägaren inte ens tagit bort skyltarna. Bilen har inte varit påställd sedan i juni 2015. Den som kört den sedan dess har gjort det utan att skatta eller försäkra bilen.

Både kommunen och Trafikverket har under vissa omständigheter rätt att flytta en övergiven bil. Men reglerna är tandlösa och tillämpningen ännu sämre. Oftast slutar det med att bilen stegvis blir ett plundrat vrak, bränsle och oljor rinner ut i naturen och lösa skrotdelar sprids där de kan skada vilt och tamboskap. En övergiven bil är ägarens ansvar.

Jag vill att Bollnäs kommun utfärdar tydliga regler och rutiner för hur kommunen ska agera, vem som är ansvarig för att vidta en åtgärd och att åtgärder vidtas så snart det är tillåtet enligt lagstiftningen. En övergiven bil ska så snart som möjligt tas bort på ägarens bekostnad, för trafiksäkerhetens skull och för miljöskyddets skull! Om bilägaren är medveten att kostnaden för bortforslingen kommer att tas ut av hen, kanske fler bilar flyttas bort genom ägarens egen försorg.

Peter Nordebo, Liberalerna

1 tanke på “Flytta uppenbart övergivna bilar på ägarens bekostnad!

  1. Pingback: Övergivna bilar ska bort! | Liberalerna i Bollnäs – vår blogg om politik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.