Övergivna bilar ska tas om hand

I onsdags beslutade miljö- och byggnämnden i Bollnäs på mitt förslag att begära av samhällsbyggnadskontoret en sammanhållen strategi för hur vi kan hantera övergivna bilar. Idag står alldeles för många bilar på olämpliga platser i naturen och invid vägar, och förorenar mark med farliga utsläpp och farliga skrotdelar. Vi behöver ha en modell för hur kommunen ska agera för att så snart som möjligt få bort dem på ägarens bekostnad, om inte ägaren själv tar ansvar för sin bil!

Nu har jag också lämnat in en motion till Liberalernas kommande landsmöte om att partiet ska arbeta för att ändra lagstiftningen:

”Ett vanligt händelseförlopp när en fordonsägare inte är villig att ta ansvar för sin bil efter ett haveri eller en olycka är att bilen bara lämnas på platsen. Ibland försöker ägaren ta bort registreringsskyltar och på annat sätt försvåra identifiering av bilen. Men ofta tar ägaren inte ens bort registreringsskyltarna. Trots att det är lätt att identifiera vem ägaren är kan det dröja veckor innan någon myndighet kan vidta någon åtgärd.

Både kommunen och Trafikverket har under vissa omständigheter rätt att flytta en övergiven bil. Men skyddet för ägaren är starkt, reglerna är tandlösa och tillämpningen ännu sämre. Oftast slutar det med att bilen stegvis blir ett plundrat vrak, bränsle och oljor rinner ut i naturen och lösa skrotdelar sprids där de kan skada vilt och tamboskap. Men den övergivna bilen är ägarens ansvar, och om hen inte själv tar den därifrån bör myndigheterna ha möjlighet att flytta den.

Jag vill att Liberalerna tar initiativ till sådana förändringar i lagstiftningen så att Trafikverket och/eller kommunens miljöförvaltning kan ingripa tidigare och frakta bort bilen. En övergiven bil ska så snart som möjligt tas bort på ägarens bekostnad, för trafiksäkerhetens skull och för miljöskyddets skull! Om bilägaren är medveten att kostnaden för bortforslingen kommer att tas ut av hen, kanske fler bilar flyttas bort.”

För den partikamrat som vill ställa sig bakom motionen så är rubriken: Flytta uppenbart övergivna bilar på ägarens bekostnad!

På länken https://enkat.liberalerna.se/feeaae6524a2b6##survey kan medlemmar ställa sig bakom andras motioner.

Jag har också lämnat in en motion med rubriken Låt vattenkraftskommunerna beskatta vattenkraftens fastigheter!

1 tanke på “Övergivna bilar ska tas om hand

  1. Pingback: Övergivna bilar ska bort! | Liberalerna i Bollnäs – vår blogg om politik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.