Välkommen på barrikaden, Magnus!

Det är glädjande att läsa insändaren i lokaltidningarna från Centerns nya toppkandidat till Region Gävleborg, Magnus Svensson. Hans inlägg talar för att Centern är redo att lämna sin samverkan med Vänstern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna i regionledningen och istället söka sig tillbaka till ett allianssamarbete.

Magnus Svensson uttrycker sig positivt om privata vårdgivare. Regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vill införa ett vinsttak för privata alternativ inom vård, omsorg och skola. De är ivrigt påhejade av Vänstern. Det är de tre partier som C samverkar med i regionen. Skulle vinsttaket bli verklighet kommer privata utförare av vård på hälsocentraler och sjukhus i Gävleborg inte att kunna fortsätta. Magnus Svensson vill ha de privata utförarna kvar och är uppenbart oense med kompisarna i regionledningen.

Magnus Svensson skriver positivt om människors rätt till nära och tillgänglig vård. Men den politik som förts under många år av regionen/landstinget i vårt län har inneburit att vården utarmats, när personal flytt från otillfredsställande arbetsmiljö och bristande inflytande. Fler och fler fasta tjänster förblir obesatta och luckorna måste fyllas med dyra hyrläkare och hyrsyrror.

Magnus Svensson vill också att köerna i vården ska minska. I Region Gävleborg växer vårdköerna, antalet anmälda vårdskador ökar och antalet klagomål mot vården ökar snabbt. Liberalerna önskar Centern välkomna tillbaka till allianssamarbetet både i regionen och i riksdagen! Det skulle betyda stora möjligheter att förbättra vårdkvaliteten i länet och landet.

Magnus Svensson skriver också att han vill satsa på primärvården. I Liberalernas budgetmotion inför 2018 ville vi anslå en kvarts miljard kronor mer på primärvården än majoriteten, inklusive Centern. Vi fick inget stöd från Centern då, men jag ser fram emot att partiet står bakom Magnus Svensson och ansluter sig till oss när vi i vår lägger fram förslag till ökade satsningar på primärvården och hälsocentralerna inför nästa års budget.

Peter Nordebo, Liberalerna

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.