Dumt stoppa vargjakt!

Naturvårdsverkets beslut att stoppa licensjakt på varg kommande vinter är oklokt. Det betyder att myndigheten tar ifrån länsstyrelserna deras rätt att lokalt besluta om allmän jakt på varg. Det innebär också att förvaltningen av vargstammen mister sin lokala förankring.

Riksdagen har beslutat att vi ska ha en vargstam på 170-270 individer. Redan den lägre nivån för med sig negativa konsekvenser för många människor och verksamheter. Vargen är farlig för hundar och tamboskap, och risken att vargar angriper människor skrämmer många från att vistas i skogen i varglänen.

Enda möjligheten att skapa acceptans för frilevande varg i Sverige är att stammen hålls nere till antal och att förvaltningen beslutas lokalt med inflytande av civilsamhället. Det är oacceptabelt att den beslutande myndigheten öppet strävar efter att skapa en vargstam på högre nivåer än den riksdagen beslutat om!

Vargen är ingen hotad art, det finns 100 000-tals vargar i världen. Vargar som inte jagas blir orädda för människor. De täta vargreviren i Mellansverige och södra Norrland kommer att vålla mer skada om jakten stoppas. Naturvårdsverkets beslut att ställa in licensjakten bör rivas upp!

Peter Nordebo, Liberalerna

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.