Satsa på väg och järnväg i norr!

Jag läser i Dagens Samhälle om en undersökning av vilka regioner som egentligen står för den svenska exportnäringen. De siffror som oftast används för att jämföra olika regioners bidrag till exporten är Statistiska Centralbyråns, SCB:s. Men det är ett missvisande underlag för beslut om var det finns störst behov av satsningar på infrastruktur som vägar och järnvägar, eftersom SCB:s siffror bara tillräknar exportvärdet till den region där respektive företags huvudkontor finns.

På initiativ av Region Västerbotten har en konsultbyrå räknat ut var produktionen av de varor som går på export sker. Det ändrar förutsättningarna. De fem Norrlandslänens exportvärde är enligt SCB 92,5 miljarder kronor av Sveriges totala export på 1 100 miljarder. Men beräknat på var varorna produceras stiger Norrlands andel till 113 miljarder. Dessutom ska man bära i minnet att åtskilliga exportvaror som tillverkas i andra regioner bygger på råvara från Norrland. Och på vattenkraftsel.

En ökad satsning på upprustning och underhåll av vägar och järnvägar norr om Dalälven skulle innebära ett lyft för exportnäringen. Och för klimatet, om fler av de långväga transporterna kunde köras på järnväg istället för landsväg!

Hälsingland behöver en stark liberal röst. Kryssa mig på Liberalernas valsedel!

Peter Nordebo, Liberalerna

1 tanke på “Satsa på väg och järnväg i norr!

  1. Pingback: Välkommen på barrikaden, Åsa! | Liberalerna i Bollnäs – vår blogg om politik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.