Rösta liberalt för hälsocentralerna!

Riksradion uppgav häromdagen att Socialdemokraterna ska gå till val på en miljard extra till primärvården. Det lät ju bra. Primärvårdens hälsocentraler är viktiga!

Men sedan började jag räkna om satsningen på riksnivå till regionala pengar… En miljard kronor till hela landet fördelat på tio miljoner invånare innebär en hundring per skalle. I Gävleborg har vi ungefär 285 000 invånare. Det skulle innebära 28,5 miljoner kronor till regionen.

Liberalerna går till val på ett budgetförslag som för 2018 skulle ha gett 1,6 miljarder kronor extra för fler läkare på hälsocentralerna, en miljard till fler vårdbiträden, en miljard till LSS, 100 miljoner till karriärtjänster för sjuksköterskor och en kömiljard för kortare vårdköer. Tyvärr röstade riksdagen nej till Liberalernas budgetförslag. Också i regionens budgetomröstning föll Liberalernas förslag om satsningar på hälsocentralerna i Gävleborg. Men med en ny majoritet i regionfullmäktige efter valet hinner vi justera budgeten för nästa år i rätt riktning redan innan årsskiftet!

Vi tar naturligtvis tacksamt emot mer pengar från staten. Men om det är satsningar på primärvården man vill ha är det bättre att rösta på Liberalerna än på Socialdemokraterna.

Det är hälsocentralerna som är nyckeln till en god och nära vård för länets patienter! Vi behöver ha en stark organisation, där fasta tjänster är besatta med ordinarie personal. Det är förutsättningen för att det ska bli en rimlig arbetsbörda för var och en. Och förutsättningen för att varje patient ska få sin egen husläkare.

Det är också en arbetsmiljöfråga att regionens anställda ska få uppleva en känsla av sammanhang på sin arbetsplats, att deras uppfattning om vårdens inriktning och organisation får en avgörande betydelse. Det behövs en ny personalpolitik och en ny regionledning för att förändringar ska ske!

Du kan bli en del av lösningen genom att använda din röst klokt i valet den 9 september. Vi behöver en ny politisk ledning för Region Gävleborg! Hälsingland behöver en stark liberal röst. Kryssa mig på Liberalernas valsedel!

Peter Nordebo, regionkandidat L

Arbrå HC_LI.jpgLänets hälsocentraler måste bemannas med tillsvidareanställd ordinarie personal. Först då blir det möjligt för varje patient att få en fast husläkarkontakt, menar Liberalerna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.